Pred vypočutím prečítať, alebo konzultovať so svojim lekárnikom.

Fujart je už cca dva roky koncepčne prilepený k prípravám filmovej rozprávky. Dva roky sa zdá byť pomerne dlhý čas, no vymysleli sme si tak ambiciózny projekt, že tak ambiciózny projekt by si mohol len ťažko niekto vymyslieť. Z tohto hľadiska je to ešte stále v norme.

Obnáša to tvorivú činnosť rôzneho druhu : texty, fotografie exteriérov, fotografie interiérov, skúšobne zábery, kulisy, modely, jednanie s ľuďmi, nejednanie s ľuďmi atď. Tiež koncipovanie žiadostí, čítanie zamietnutí žiadostí, alebo snaha vysvetliť komisii filmových odborníkov, že nie ste na opušťáku z ústavu, čo je pri našich odborníkoch niekedy tvrdá drina.

Jednou zo vznikajúcich položiek, sú aj umelo vytvorené ľudové pesničky, ktoré náš scenár obsahuje. Skúšobné nahrávky vznikajú priebežne, podľa inšpirácie a času. Rozhodli sme sa, že svojím najotrlejším priaznivcom ponúkneme malú ukážku z pesničkovej tvorby, s názvom „Nabil sa mi opasok“. Zo psychoanalytického pohľadu je zrejmé, že sledovanie programu „Zlatá brána“, môže na detskej duši zanechať trvalú brázdu… ( Ku skladbe sme pre dokreslenie atmosféry použili zábery z filmu Karla Plicku „Zem spieva“ a dúfame že by sa nenahneval. – Zábery nijak nesúvisia so scenárom a príbehom. )
Takže pár slov o scéne, ktorá predchádza muzikálovému výstupu „Nabil sa mi opasok“.

Majster Ovad vykročí do noci, za tetkou korenárkou. Vonku zúri búrka. Len čo vybehne na priedomie krčmy „U starieho barana“, ozve sa ohlušujúci rachot blesku. – Majster Ovad sa vracia späť do krčmy a je akýsi nesvoj. Zrazu sa mu začnú na vybíjanom opasku, konkrétne na železnej pracke tvoriť blesky, ako pri Teslových pokusoch. Vyplašení tovariši sa ho pýtajú či je v poriadku, a čo sa mu vlastne stalo. Majster im odpovedá piesňou, počas ktorej prejde plynule k tancovaniu krajovky. Sústavne sa z neho blýska. V závere skladby tovariši pochopia čo sa majstrovi stalo a zborovým hlasom konštatujú fakt, že sa mu nabil opasok. Zároveň podobne ako majster zažívajú dilemu zo skutočnosti, že je opasok nabitý, aj keď je pekne vybitý.
Pozornejším poslucháčom dozaista neuniknú zvuky neodmysliteľného, všadeprítomného dobytka, ktorého zrejme zobudil zborový spev a snaží sa pripojiť.